fbpx

Cum ţinem acneea sub control?

Ce este dermatita seboreică (matreaţa grasă)? - Sfaturi de la specialist
Ce este dermatita seboreică (matreaţa grasă)?
noiembrie 13, 2016
Ce este dermatita seboreică (matreaţa grasă)? - Sfaturi de la specialist
Ce este dermatita seboreică (matreaţa grasă)?
noiembrie 13, 2016
Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni medicale localizata la nivelul fetei, decolteului sau spatelui si care in ultima vreme pare sa nu mai tina cont de varsta.

Ce cauzeaza acneea?

Totul pleaca de la o productie in exces a sebumului, care de cele mai multe ori este determinata genetic. Uita-te la ceilalti membrii ai familiei tale! Aceasta substanta uleioasa se elimina prin porii de la nivelul tenului si are rolul de a impiedica uscarea pielii. Daca aceasta cale (porul) este blocata,  bacteriile profita si incep sa se multiplice, rezultand inflamatia (roseata).
Un alt factor declansator este detasarea intarziata a celulelor moarte de pe suprafata tenului. Ele se blocheaza in pori si astfel se formeaza “punctele negre”.
Studiile sustin ca in etiologia acneei sunt implicate si alte cauze cum ar fi afectiuni hormonale, alimentatia dezechilibrata si nu in ultimul rand stresul.
Plecand de la acesti factori, eu sustin ca cele mai importante masuri pe care le putem lua pentru a tine sub control acneea sunt:
1.Curatarea tenului
Este foarte imporatant sa se foloseasca un gel spumant, o solutie micelara sau un sapun solid, potrivit tenului gras, din gama antiacnee. Aceste produse au in compozitie acizi (ex.  acidul salicilic) care rup legaturile dintre celulele pielii si nu le lasa sa se acumuleze in interiorul porilor. Astfel celulele pielii sunt inlaturate mult mai eficient decat un sapun normal (de cele mai multe ori antibacterian folosit de  pacienti in scopul dezinfectarii  tenului, ceea ce e gresit). Aceste produse  au o baza blanda de curatare si ingrediente cu rolul de a reduce productia de sebum, rezultatul fiind unui  ten luminos si fara puncte negre.
2.Tratament
Urmatorul pas este folosirea unui produs tratament, zilnic sau la doua zile. El se aplica  pe toata suprafata fetei,  in strat subtire si dupa curatarea despre care am vorbit anterior. Aceste produse exfoliaza usor fata, reduc si absorb sebumul si in timp amelioreaza si previn imperfectiunile date de acnee. Toleranta la aceste produse o stabileste pacientul, iar in functie de cat de mult se usuca fata dupa utilizarea lor, aplicam zilnic ( 1-2 ori pe zi), sau mai rar, la 2-3 zile.
3.Hidratare
Pentru hidratarea tenului trebuie folosit un produs de hidratare tot din gama antiacnee.  Acestea vor limita senzatia de piele care „ţine” si nu au un efect comedogenic (produsele de hidratare indicate tenului uscat pot sa declanseze leziuni de acneee).
De asemenea, o data pe saptamana pot fi folositi exfolianti blanzi care actioneaza mecanic asupra punctelor negre si a cosurilor. Este foarte important sa nu storc cosurile si sa folosesc machiaj non-comedogenic.  Ca adjuvant la tratamentul local pot fi folosite suplimentele pe baza de zinc; studiile recente au aratat ca zincul poate regla producția de sebum atunci când există un dezechilibru hormonal. In situatia in care aceasta problema nu poate fi tinuta sub control, se indica sa vorbiti cu un medic dermatolog care va poate prescrie un tratament personalizat in functie de severitatea bolii.

Dr. MIHAELA VASILIU, medic specialist dermatologie

Lasă un răspuns